Günümüzde alışveriş merkezleri, caddelerde ve parklarda bebek arabalı babaları ya yalnız ya da kendileri gibi yeni baba olmuş akranlarıyla bebek arabası dolaştırırken ve çocuklarıyla birlikte zaman geçirirken görmekteyiz. Gün geçtikçe babalık bilinci ve sorumluluğunun arttığını görmek sevindiricidir.
Çağımızın getirdiği, zaman yetemeyen yaşam savaşımızda artık çoğu anne de kariyer yapmaktadır. Çocukları da leylekler getirmediğine göre babalar da sorumluluklarını alıp annelere destek olmalıdır. Evlilik birlikte paylaşıldıkça anlam ve değer kazanır, zenginleşir.
Dışarıdan bakıldığında hoş gözüken bu tablonun ben ruhsal ve gelişimsel yapısını anlatmak istiyorum. Baba sevgisi ve ilgisi de en az anne bakımı kadar önmelidir. İyi babalar, çocuğun ruhsal yapısını deneyimleyerek öğrenirler. Bunun için çocuğuna duygusal yatırımlar yapabilme becerisini geliştirirler.
Bu nedenle çocuk gelişimi ve psikolojisi hakkında kitaplar okumak, seminerlere katılmak size babalık yolunda rehber olacaktır. Bilgi birikiminiz arttıkça babalığı yaşamanın ve çocucuğunuza ulaşmanın yollarını daha kolay bulabileceksiniz. Böylelikle hoşgörüyü ve toleranslı olmayı da hayatınızın her alanına sokmuş olacaksınız. Aslında çocuklar iyi birer rehberlerdir. Marifet onları okuyabilmekten geçer.
Babasınız, evin reisisiniz, eşsiniz ve bir de iş sorumluluğunuz var. Babalığı da iş sorumluluğuna almaya ne dersiniz? Çocuğunuza yapacağınız duygusal yatırım size hayat yolunda daha çok kar getirecektir. Emin olabilirsiniz! Çünkü çocuklar duygusal olarak size ne kadar yakınsa, büyüdüklerinde de o derece sağlıklı yakınlığı yaşarsınız.
Çocuğunuzla kuracağınız en iyi duygu köprüsü oyun sırasında ona yaşattığınız duygulardır. Önemsendiğini, dinlenildiğini, sevildiğini anlayan çocuktan korkmayın! Çünkü bu temelleri attığınız çocukla göreceksiniz ki ilişkinizde şakalaşmalar ve çocuğun kendi fikrini söyleme becerisi artacaktır.
Sizin onayınızı alması, sizden karşı fikirlerini söyleyebiliyor olması ona bir babanın vermesi gereken GÜVEN’i verdiğinizi gösterir. Demek ki doğru yoldasınız. Şimdi size söyleyebilen yarın müdürüne, öğretmenine de söyleyebilecektir.
Çocuğunuzun 3-6 yaşaları cinsel kimliğin de oturduğu yaşlardır. Bu dönemdeki doğal merakı da hoşgörü ile karşılamalısınız çünkü çocuk kendini keşfetmektedir. Bu dönemde yapacağınız baskı, aşırı korkutma, suçlama, ceza ileride cinsel işlev bozukluklarına yol açmaktadır. Kadınlarda vajinismus, erkeklerde ereksiyon problemleri genekllikle bu dönemde yaşanmış yanlış öğrenmeler sonucu oluşmaktadır.
Aynı zamanda bu dönem, erkek çocukların babalarıyla özdeşim kurduğu bir dönemdir. Sizinle özdeşim kurabilmesi ve size güvenmesi, onanması, sevilmesi, karşıt fikirlerini söylüyor olabilmesi ergenliğin de rahat geçirileceğine işarettir. Çocuğun kişilik gelişimi açısından da son derece kritik bir dönemdir. Bu dönemi başarıyla, yerli, yeterince atlatamayan çocukta derin suçluluk duyguları oluşmaktadır.
Kız çocuklarında ise babaya duyulan güven, onanma ve sevgi ihtiyacı yerli yeterince karşılanamazsa ileride karşı cinsle yaşacağı ilişki problemlerine, cinsel işlev bozukluklarına, yeme bozukluklarına, panik bozukluklara ve yanlış evliliklerle kendini gösterebilir.
İnsanların yaşadığı birçok duygu durum bozukluğu, cinsel işlev bozukluğu ve kişilik bozukluğunun temelinde bu döneme ait kalıntılar görülmektedir. Kısacası, iyi baba olmak da bir sanattır. Eserinizin sağlam temellerinin atılmasında sizin de katkınız çok fazladır. Bu işin bir reçetesi yoktur. Ancak özetlersek, bol sevgi, oyun, hoşgörü, bilgi ve çocuğunuzu tanımanıza olan istek diyebiliriz.
Bir çocuğun gelişiminde baba figürü en az anne kadar önemlidir. "İyi baba olmak bir sanattır" diyen Uzm. Psik. Begüm Kaplan ideal baba olmaya dair bilgiler verdi.
hayat.sozcu.com.tr/ideal-bir-babaysan-cocuguna-49866/