Yeni birşeylere başlamak insana her zaman umut verir. Bizi yoran, üzen şeylerin eskide kalacağı fikri de… Belki hemen olmayacak. Belki yeni yılın ilk gününe bambaşka uyanmayacaksınız. Ancak umut etmek, istemek, dua etmek, hayal kurmak…Bunların hepsi insanın sevinç ve umutla dolmasını sağlıyor.
Peki mevcut sorunları görmezden mi geleceğiz? “Hayır!” diyor PANDOST psikologlarından Begüm Kaplan. Ama aslında çoğu sorunu çözmek sandığınızdan daha kolay. Beynimize güzel şeyler öğretmenin 21 günde, telkinlerle mümkün olduğunu belirten Kaplan, ŞIK HAYAT okuyucularına yeni yılda umutla bakmak için anahtarlar veriyor.
“Yeni yıla girmemize sayılı gün kalan şu günlerde herkeste bir koşturmaca, bir tatlı telaş, bir hediye alış verişi trafiği… Bence Aralık ayı bütün mevsimlerden görsellik itibariyle daha sıcaklık hissi uyandıran bir aydır. Bazı evlerin pencerelerinin süslenmesi, şehrin aydınlatılması ve tabii ki mağazaların vitrinleri dışarısı soğukken sanki içimizi de süsleyip, renklendiriyor. Halbuki, hayat devam ediyor. Sadece bir günü daha geriye dönmemecesine tüketiyoruz ve bir koskoca yılı da bitiriyoruz.
Saat 12’ye 10 saniye kala başlıyoruz saymaya… 10-9-8… veeee Yeni Yıll!!!
Herkes birbirine sarılıyor, aşıklar öpüşüyor, çocuklar zıplıyor, yanınızdaki köpeğiniz kuyruğunu sallıyor. Bir çoşku, bir mutluluk, bir hediye açma heyecanı, ilk özçekim telaşı, ilk telefonlaşmalar…Sanki yeniden doğmuşuz gibi hayat birden sıfırlanıyor. Bütün güzel dilekler için dua edilmesi de tamamlandı ve girdik yeni yıla. Hoşgeldin 2015!
Peki bir senenin güzel geçmesi için gerçekten ne yapmamız gerekli? Öncelikle söylediklerinize kendiniz inanmalısınız ve kendinize bir yeni yıl unutulmayacaklar listesi yapmalısınız. Bu listeyi çok gördüğünüz bir yere koyabilirsiniz. Mutfağınızda buzdolabının üstü olabilir, tuvalet aynasının yanı olabilir.
Listenize başta manevi sahip olduklarınızı yazın. Sonra da yapmak istediklerinizi sıralayın. Bütün liste çıktıktan sonra ilk üçü belirleyeceksiniz.
Şimdi size örnek bir liste sunuyorum:
Sağlık probleminiz yoksa, ‘Sağlıklı olduğum için şükrediyorum’. Sağlık probleminiz varsa, ‘Her gün daha da da iyileşiyorum, sağlığıma kavuşuyorum.’
Sabah uyandığınızda, ‘Günüme mutlu başlıyorum. Bugün her şey yoluna ilerliyor’. Çalışıyorsanız, ‘İş yerinde görevimi başarıyla yerine getiriyorum. Hedeflerime ulaşabiliyorum’. Öğrenciyseniz, ‘Derslerimi severek çalışıyorum. Okumayı seviyorum. Öğrenmek beni olgunlaştırıyor. Başarılı notlar alıyorum’. ‘Kendimi sevgiyle kuşatıyorum’. Her durum biz insanlar için. ‘Başıma gelen olumsuzluklardan dersimi alıyor ve geride bırakarak yoluma huzurla devam ediyorum’. Gün içerisinde koşuşturmanızın içindeyken, ‘Doğadaki güzellikleri görebiliyorum, duyabiliyorum’. Mesela işinize giderken kullandığınız araçta bunları yapabilirsiniz. Bir kuşun ağaç dalına konuşunu görmek, metro merdivenlerinin köşesinde birikmiş suyu kedinin içtiğini görmek gibi… Beni seven insanlarla, ailem, kocam, sevgilim, arkadaşlarım gibi daha çok kaliteli vakit geçiriyorum. Bu yılki hedefim için elimden gelenin en iyisini yapabiliyorum. Evde hayvan besliyorsanız, ‘Hayvanımla sevgi paylaşımımı arttırıyorum’.
Hayatıma girmiş olumsuz insanları affediyorum. Bana kattıkları öğretileri için teşekkür ediyorum. Onları sevgiyle kendimden özgürleştiriyorum. Evliyseniz, ‘Karımla veya kocamla daha sevgi dolu oluyoruz. Sevgimizi paylaştıkça bereketlendiriyoruz’. Evliliğinizde anlaşmazsızlıklarınız varsa, ‘Evliliğimin daha kaliteli olması için farklı yeni yolları görebiliyorum’. Hamileyseniz veya kalmayı planlıyorsanız. ‘Doğmamış çocuğunuzla konuşun, onu şimdiden ne kadar sevdiğinizi ve değer verdiğinizi söyleyin’.
Çocuğunuz varsa ve zaman zaman iletişim problemi yaşıyorsanız, tahammül sınırınızı zorladığı zamanlarda, ‘Ben sakinim, ben de bir zamanlar çocuktum. Kendi doğurduğum çocuğumla sağlıklı iletişim kurabiliyorum’. Evinizde yaşlı birine bakım yapıyorsanız veya yaşıyorsanız. ‘Ben de bir zaman yaşlanacağım. İsteklerine, tekrarlarına sabır gösterebiliyorum ve şefkatli davranabiliyorum’.
Sevdiğiniz birini kaybetmişseniz, ‘Bana yaşattığın bütün güzel duygular için teşekkür ederim. Seni özlüyorum ve seni çok seviyorum. Daima kalbimdesin bunu hissedebiliyorum’. ‘Hayatta olduğum için teşekkür ediyorum ve kendimi seviyorum’.
Bu liste böyle uzar ve gider. Dikkat ettiyseniz hep olumlu cümleler var. Şimdi şöyle diyebilirsiniz. Bazı şeyler yazıldığı gibi değil ama. Gerginsem gerginimdir, Kendime nasıl sakin diyeceğim? Değilim ki!
İşte burada olumlu cümlelerle yapacağınız telkinleri kulağınızın duyacağı şekilde yapmalısınız. Çünkü beyin ancak böyle öğrenebiliyor. Ne kadar sık o kadar daha hızlı değişim demektir. Yani sakinim örneğinden yola çıkarsak sakinim diye diye, bunu duya duya sakin olabileceksiniz! O yüzden ilk üçünü belirleyin dedim. En önemli gördüklerinizi sabah kalkar kalkmaz ve akşam yatmadan ve gün içinde aklınıza geldikçe 21 gün boyunca yaparsanız, kendinizdeki değişimleri göeceksiniz. Yapılan çalışmalara göre beyin 21 günde söylediklerinizi dinliyor.
Yeni yıl yeni umutlarla, bembeyaz bir sayfayla sizi bekler. Hadi beyaz sayfanızı olumlu telkinlerinizle, sevgiyle doldurun. Sonra da değişimlerin keyfini çıkartın. Siz mutlu oldukça çevrenizi de aydınlatacaksınız!
Sevgi dolu, şifalı ve güvenli bir 2015 olsun!
Sevgiyle kalın…
Eser Akgül-eakgul@sozcu.com.tr
hayat.sozcu.com.tr/bunu-21-gun-deneyin-27149/